Putovanje do Sartija iz Vrasne

U razgovoru sa ostalim turistima čuli smo o lepotama Sitonije i Sartija. Odlučili smo da jedan dan našeg letovanja u Vrasni napravimo obilazak Sitonije. I, nismo se prevarili. Naše sledeće letovanje zasigurno će biti u tom pravcu.

Do poluostrva smo putovali oko sat vremena. Sarti se nalazi na nekih 30km u dubini polustrva. Duboko dole duž istočne obale ovog predivnog poluostrva leži živopisno ribarsko selo zvano Sarti. Otkriven od strane turista pre nekih 20ak godina,  razvio se u pravi mali gradić koji ima sve. Ima mnogo taverni, restorana, prodavnica, hotela, apartmanskih kuća, ali prelepa 3km duga plaža je ono što ga čini posebnim.

Sa plaže, možete videti, pomirisati i prepustiti se borovima i planinama iznad vas…
Bio je veoma naseljen 1922. godine izbeglicama iz Male Azije i još uvek se mogu videti neke od starih kuća iz tog vremena. Istorija ovog sela priča pravu priču.
 Deli se na Stari i Novi Sarti
Ušuškan između mnogih starih kuća, okićenih raznim cvećem i biljkama, šarenih drvenih prozora i vrata.

Pogled na Svetu Goru ostavlja bez daha i ako poranite možete uživati u veličanstvenom izlasku sunca iznad nje. Posle toga možete da trčite duž plaže dok ostali još spavaju, da kupite hleb i najbolje pecivo u ovom delu sveta, svratite na šoljicu grčke kafe.

Očigledno, noviji apartmani, vile i hoteli nude isto, ali sa rajskim plažama sa najfinijim peskom. Uvek je ukrašena penastim talasima i kristalnom vodom. Savršeni barovi na plaži samo upotpunjuju ukupan utisak.
U Sartiju možete uživati u svim pogodnostima koje poželite, od sportova na plaži, vrhunske hrane i pića, ljubaznih ljudi, bogatog noćnog života i mira koje samo nekoliko mesta na svetu može da ponudi.
Uveče možete birati između lagane šetnje šarenim ulicama, kupovine, sedenja u raznim restoranima i uživanja u najboljoj hrani, posete jednog od nekoliko lokalnih klubova ili samo piva. na plaži gledajući zvezdano nebo iznad vas.

Istraživanje podvodnog blaga Sitonije

Dok ste u Sartiju, iskoristite mogućnost ronilačkog istraživanja morskog bogastva Sitonije.

Sitonija nudi nezaboravno iskustvo sa svojim  podvodnim blagom i sa kristalno čistim vodama i raznolikim morskim Zivotinjama i algama, Sitonija se može pohvaliti nekim od najboljih lokacija za ronjenje u Grčkoj.

Jedno popularno mesto za ronjenje je ostrvo Kelifos, koje se nalazi tik uz obalu Sitonije. Ostrvo je dom raznim vrstama ribe i nudi podvodne pećine i kamene formacije za istraživanje. Razni takođe mogu uočiti drevne amfore i druge artefakte na morskom dnu.

Još jedno mesto koje morate posetiti za ronjenje je greben Kalamici. Ovaj podvodni raj vrvi od šarenih riba, korala i sunđera. Ronioci mogu da istraže zamršenu mrežu kanjona i prolaza na grebenu i da vide hobotnice, morske kornjače i drugi morski život.